Vlada Divljan & Ljetno Kino Big Band
Bašta SKC-a, Beograd
07. jun 2013.

09. jun 2013.

 
 
 
  Prijatno veče ovog suludog proleća priredili su nam Vlada Divljan i drugovi pod imenom Ljetno Kino Big Band. Novi aranžmani starih hitova, interesantne obrade poznatih numera, nekoliko novih pesama i obilje kišnih kapi glavna su obeležja ove večeri.

Dan je bio prilično topao i nadali smo se da će koncert na otvorenom biti prava stvar za sve ljubitelje Vladine muzike i početak jednog opuštenijeg perioda. Svakodnevna događanja su nas uverila da je ipak sve moguće pa i to da pred sam koncert iznenada počine da pada kiša. Prestrojili smo se u koraku i poneli kišobrane, za svaki slučaj.



Pošto je ovaj koncert snimao "Studio B" a direktno emitovao na radio talasima "B92", nastup je počeo na vreme, nekih 20 minuta posle 21h, sa Vladinom upadicom: ”Samo malo da se uštimamo, pravite se da niste tu!



Zajedno sa Divljanom na bini je bila osmočlana verzija Ljetno Kino Big Banda, koga predvodi nekadašnji gitarista Filma i Vještica Maks Juričić. Pored Juričića nastupili su i Vlada Matulić (klarinet), Buki Filipović (standup bubanj), basista Marino Pelajić (ex Film, Haustor, Le Cinema), saksofonista i klavijaturista Psihomodo popa Jura Novoselić (ex Film, Haustor, Disciplina kičme) koji se sada pokazao kao izvanredan harmonikaš. Električno čelo svirao je Stane Kovačić, Ante Prgin -Surka je bio zadužen za beatbox, a Radislav Jovanov-Gonzo za "sitne" udaraljke.



Početak je bio rezervisan za predivnu "Rusiju", a posle nje Vlada je prošetao kroz karijeru svoje bivše grupe Idoli i izveo "Poslednje dane", "Nebesku temu” i "Ljubavi". Nastavio je sa "Zašto su danas devojke ljute", "Odnesi me", "Kenozoik" i "Plastika". Zvuk je bio izvanredan, izvođači raspoloženi, rokerski nabrijani a publika još raspoloženija. Bilo je prepuno smeha, pevanja, pozitivne energije, praktično prava katarza a i devojke su bile opasno lepe(!).



Dok su Vlada i prijatelji izvodili "Dok dobuje kiša u ritmu tam tama" kiša je ponovo počela. Da prekine maler Ljetno Kino je uletelo u izvodjenje pesama sa EP-a 4 godišnja doba, koji su snimili prošle godine, tako da smo čuli te nove pesme: "Najlepša", "Vodim te na more" i "Samo jednu ljubav imam". Publika je sa oduševljenjem reagovala na nove pesme kao i na prestanak kiše i nastavila da se ludo zabavlja uz "Retko te viđam sa devojkama", "Ona to zna" i "Vetar i zastave".



Kod “dramatičnog” izvođenja pesme "Malena", svi smo se smejali na ubačen Vladin tekst, a zatim je predstavio članove benda Ljetno Kino.
"Maljčiki" i "Radostan dan" su zaokružili prvi deo koncerta pa posle beatbox nastupa Ante Prgina -Surke, člana benda, čuli smo "Ona radi u rudniku", "Podmoskovskije večera" i "Devojko mala". Nostalgije je bilo napretek.



Vlada
je zatim otišao na zasluženu pauzu a Ljetno Kino nastavilo program sa izvođenjem obrada poznatih pesama, nekih dobrano pola sata. Bili su to hitovi "Kao da je bilo nekad" (EKV), "Neprilagođen" (Film), "Ulalalale" (Haustor), "Anđeli nas zovu da im skinemo krila" (Animatori) pa čak i neke strane pesme doduše sa nešto manje uspeha. U izvođenju pesme "Zlato" grupe Vještice pojavila se i gošća Bojana Vunturišević (pevačica grupe Svi na pod!) i zajedno sa Maxom otpevala ovu pesmu.



Završivši ovaj blok sa dve pesme grupe Haustor, Max i kompanija su pozvali Vladu nazad na binu i izveli "Sve laži sveta" pa ponovili pesme sa EP-a 4 godišnja doba. Bilo je već pet minuta do ponoći i morali smo se rastati posle ovako energičnog, emotivnog, raspevanog koncerta.



Sve ono što je najbolje u domaćem rock n rollu prikazano je te večeri. Drago nam je što smo bili deo nje i ludo se zabavljali i pevali sa Vladom Divljanom i Ljetnim Kinom.

tekst - slobodan vlaketić
Foto & video - Nebojša Mićković

 
 

koncerti


Depeche Mode
Ušće
19. maj 2013.




Dado Topić & TAT
Sava Centar
17.05.2013.




Zemlja gruva
"Božidarac", Beograd
25.04.2013.




Marissa Nadler
Studio M, Novi Sad
19.04.2013.




Jarboli
"Božidarac", Beograd
19.04.2013.




Chuck Prophet
Dom omladine Beograda
17.04.2013.




Guarana Long Night 3 Fest
Dom omladine Beograda
30.03.2013.